Leeftijdsscanner

Jouw biologische leeftijd in 12 seconden!

Hoe werkt dat?

De ontdekking

Zo’n twintig jaar geleden deden Nederlandse artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een toevallige ontdekking die grote gevolgen had voor het in kaart brengen van gezondheidsrisico’s. De artsen deden onderzoek naar bloedvaten. Ze wilden een fluorescerende vloeistof injecteren en meten hoe snel deze door de aderen reist. Maar nog voordat ze deze vloeistof injecteerden, maten ze al een fluorescentiesignaal. Dit kan niet door de vloeistof komen. Dus wat was het? Na grondig onderzoek ontdekten ze dat dit te wijten is aan geavanceerde glycatie-eindproducten, oftewel AGE’s – een moeilijke naam voor wat eigenlijk geglyceerde eiwitten zijn.

Suiker in je bloed reageert met eiwitten en vormt uiteindelijk stoffen die slechts langzaam uit je lichaam verdwijnen. Deze stoffen hopen zich op in de huid, bloedvaten, hart, nieren en andere weefsels, waar ze op lange termijn grote schade kunnen aanrichten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer AGE’s in hun lichaam hebben, een grotere kans hebben om allerlei ziekten te ontwikkelen. De artsen gingen aan de slag met hun ontdekking en ontwikkelden geavanceerde en unieke apparaten waarmee we gezondheidsrisico’s nu eenvoudig kunnen meten. We maken gebruik van de fluorescerende eigenschappen van AGEs. Door een klein beetje licht in de huid te laten schijnen, kan de AGE Scanner dit fluorescerende signaal opvangen.

AGE’s zijn gevaarlijk en voorspellend voor veel ziekten

Na deze toevallige ontdekking bestuderen steeds meer onderzoekers over de hele wereld deze AGE’s, wat bewijst dat deze stoffen verband houden met diabetes, hart- en vaatziekten, nierstoornissen en zelfs dementie. AGE’s ontstaan ​​in je lichaam doordat suiker reageert met eiwitten en vetten, maar je krijgt ze ook uit voeding. Gebakken of gegrild vlees, geroosterde noten en oude kaas zijn bijvoorbeeld rijk aan AGE’s. AGE’s hopen zich op in weefsels zoals de ogen, nieren, lever, bloedvatwanden, hart en hersenen.

AGE’s beschadigen feitelijk lichaamsweefsels. Bloedvaten verliezen een deel van hun functie en worden minder elastisch, waardoor ze minder goed reageren op bijvoorbeeld veranderingen in de bloeddruk. Er werd ontdekt dat AGE’s ook de elasticiteit van de huid beïnvloeden, waardoor rimpels en een gelere teint ontstaan. Iedereen produceert van nature AGE’s, maar mensen met bovengemiddelde waarden in hun lichaam lopen aantoonbaar meer risico op ernstige ziekten en zien er vaak ouder uit dan hun leeftijdsgenoten. Psychologen, coaches en jeugdzorgwerkers opgelet! Tegenwoordig zien we steeds meer jongeren met psychische problemen. Uit het Maastrichtse onderzoek blijkt dat AGEs zelfs geassocieerd zijn met een hoger risico op depressie. Het kan de moeite waard zijn om ook mensen met depressieklachten te testen op hun AGE-waarde.

De medische wereld duikt in AGE’s

AGE’s zijn van groot belang voor de medische wetenschap. Kijk maar naar het aantal onderzoeken dat jaarlijks naar AGE’s wordt uitgevoerd. Deze onderzoeken blijven de schadelijkheid van AGE’s en de ziekten waarmee ze in verband worden gebracht, bevestigen. Ook begrijpen we beter hoe we ons kunnen beschermen tegen deze gevaarlijke stoffen.

Vijfvoudig risico om binnen vijf jaar te overlijden

Uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in Diabetologia (2018) blijkt dat hoge AGE-waarden geassocieerd zijn met een drievoudig risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en een vijfvoudig risico om binnen vijf jaar te overlijden.

Goed nieuws: u kunt uw gezondheidsrisico verlagen!

Dankzij al dit wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds beter hoe AGE’s in het lichaam worden gevormd en welke schade ze veroorzaken, en wat we kunnen doen om de vorming ervan te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het verlagen van AGE’s niet zo snel gaat. En ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Een gezondere levensstijl

Je hoort het natuurlijk de hele tijd, maar de wetenschap heeft onomstotelijk aangetoond dat een gezondere levensstijl ons helpt te voorkomen dat we te veel AGE’s produceren, en dat het introduceren van een gezondere levensstijl de gezondheidsrisico’s op de lange termijn kan verminderen. Door een gezondere levensstijl te leiden, gaan de AGE-waarden langzaam naar gezondere niveaus.

Lichaamsbeweging: Meer lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor u. En nu weten we ook dat mensen die meer bewegen gemiddeld minder AGE’s in hun lichaam hebben en daardoor een lager risico hebben op allerlei ernstige ziektes.

Roken: Het is geen nieuws dat roken slecht is voor je gezondheid. Rokers hebben meer AGE’s in hun lichaam, maar stoppen kan de AGE-waarden op een gemiddeld niveau brengen. Stoppen of minderen heeft dus echt zin.

Gewicht: Iedereen weet hoe moeilijk het is om af te vallen, maar een aanpassing van het voedingspatroon verkleint het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten. Een dieet met weinig AGE’s en koolhydraten zorgt er niet alleen voor dat je je fitter voelt, maar verkleint ook het risico om ernstig ziek te worden.

Eet en drink gezond

Dieet: We kennen allemaal de verhalen van mensen die in rustige dorpjes aan de Middellandse Zee wonen, waar iedereen honderd jaar wordt. Uit onderzoek blijkt dat het mediterrane dieet feitelijk leidt tot minder AGE’s in het lichaam. Goed en verstandig eten werkt echt! We weten ook dat bijvoorbeeld het drinken van veel frisdrank en het eten van rood vlees meer AGE’s in het lichaam veroorzaken.

Voedingstips

  • Wees matig met “AGE bombs” zoals kaas, vlees, geroosterde noten en spek.
  • Wees voorzichtig met verhit vet. Veel AGE’s worden gevormd zodra vet wordt verwerkt of verwarmd. Dit gebeurt nog sneller als er ook eiwitten bij betrokken zijn
  • Vis- en plantaardige eiwitten vormen minder
  • AGEs tijdens de bereiding dan dierlijke eiwitten.
  • Vermijd hoge temperaturen bij het bereiden van vlees, gevogelte en vis.
  • Vermijd langdurig bakken of braden.
  • Stomen is beter dan bakken of braden.
  • Marineren! Zuren remmen de vorming van AGE’s in voedsel.
  • Consumeer frisdranken met mate. Deze zitten boordevol suiker.
  • Als je suikers toevoegt, vermijd dan zoveel mogelijk fructose. Fructose vormt AGEs tien keer sneller dan glucose.

Voedingssupplementen: Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei voedingssupplementen. Het bewijs dat bepaalde stoffen de hoeveelheid AGE’s kunnen verminderen groeit. Het gaat vooral om stoffen die we ook kennen als antioxidanten, en die van nature voorkomen in groenten, fruit, thee en bepaalde geneeskrachtige planten. Dan is er vitamine B, die van nature voorkomt in granen, zalm, bladgroenten en eieren; polyfenolen, voornamelijk aangetroffen in kurkuma, rode wijn, druiven, citrusvruchten, groene thee en broccoli; rutine, vooral aangetroffen in kappertjes, olijven, boekweit en asperges; en resveratrol, dat van nature voorkomt in pinda’s en noten, bosbessen, donkere druiven en rode wijn. Naast natuurlijke bronnen zijn deze AGE-verlagende stoffen ook verkrijgbaar als supplement.

Houd je huid jong

Zoals gezegd zorgt de ophoping van AGE’s in huidweefsel ervoor dat de huid flexibiliteit verliest. Je krijgt rimpels en je huid wordt gelig. De wetenschap ontdekt steeds meer stoffen die de vorming van AGE’s moeilijker maken. Het mooiste is natuurlijk een gezonde levensstijl en goede voeding, maar tegenwoordig kun je met de juiste huidverzorgingsproducten juist het verouderingsproces van de huid vertragen.

Sterke antioxidanten verwerkt in huidproducten

Ingrediënten als jujubezaad en olijfbladeren worden verwerkt tot huidproducten. Onder de merknaam PROTOLEA heeft de fabrikant onderzoek gedaan naar de vorming van AGE’s in de huid. Niet alleen waren de proefpersonen veel positiever over hoe hun huid eruit zag, maar ook de AGE-waarden waren na twee maanden aanzienlijk lager. Ander onderzoek naar de werking van een sterke antioxidant, oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), laat duidelijk een sterk verminderde vorming van AGE’s zien. Deze OPC’s zitten in druivenpitten, dus eigenlijk is het zonde dat we tegenwoordig vooral pitloze druiven eten.

De grote cosmeticamerken besteden nu de volle aandacht aan AGE’s. Ze ontwikkelen producten die ervoor zorgen dat AGE’s zich minder snel in de huid vormen of zelfs worden afgebroken. Zo heeft SkinCeuticals, onderdeel van L’Oréal, al ruim 40 wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd in de zoektocht naar een gezondere huid. SkinCeuticals-producten richten zich ook op de rol die AGE’s spelen in de gezondheid en het uiterlijk van de huid.

De AGE-scanner

AGE’s spelen duidelijk een belangrijke rol in het verouderingsproces van uw lichaam en de ontwikkeling van ziekten. Nu je weet hoe gevaarlijk AGE’s kunnen zijn en wat je kunt doen om je eigen risico te beperken, wil je ook weten wat je biologische leeftijd is! Dat kan heel eenvoudig met de AGE Scanner. Dit compacte apparaat bevat ongelooflijk veel wetenschappelijke kennis en expertise. Dankzij jarenlang technisch en wetenschappelijk onderzoek kan de AGE-scanner nu in een paar seconden meten hoeveel AGE’s je in je weefsel hebt. De AGE Scanner maakt gebruik van de fluorescerende eigenschap van AGE’s. Door een klein beetje licht op de huid te laten schijnen, gaan de AGE’s in je weefsel fluoresceren. De AGE Scanner meet dit fluorescentiesignaal en vertaalt dit naar uw biologische leeftijd. Zo ziet u in een oogwenk of en in welke mate uw biologische leeftijd afwijkt van uw kalenderleeftijd, met alle mogelijke gevolgen van dien.

De AGE Scanner op het werk – iedereen kan het

Download eerst de app uit de Android- of Apple-appstore. Zodra u een Bluetooth-verbinding tot stand heeft gebracht tussen de AGE Scanner en uw telefoon, plaatst u de AGE Scanner op uw onderarm en drukt u kort op de knop. Na een paar seconden verschijnt het resultaat in de app.

AGE Reader en AGE Scanner worden over de hele wereld gebruikt

De AGE Reader is het grote broertje van de AGE Scanner en wordt gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria. Medisch specialisten over de hele wereld laten niets aan het toeval over en gebruiken de AGE Reader om de risico’s van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten bij hun patiënten te beoordelen.

Daarnaast is er een groeiende groep therapeuten en adviseurs die gezondheids- en cosmetisch advies geven in brede zin – denk aan diëtisten, gewichtsconsulenten en schoonheidsspecialisten. Maar ook orthomoleculaire artsen, fysiotherapeuten en sportscholen maken steeds vaker gebruik van de AGE Scanner om hun cliënten nog beter te kunnen adviseren.

Meer weten of jezelf meten met de AGE Scanner?

Als u meer wilt weten over hoe de AGE Scanner uw praktijk kan helpen en uw cliënten nog beter advies kan bieden, neem dan vandaag nog contact op met C-DEVICE.